Confirmări științifice ale rugăciunilor și slujbelor din Biserica Ortodoxă

Rugăciunile de sfințire a apei în Biserica Ortodoxă anulează mișcarea browniană a apei și îi modifică proprietățile

Bogdan Mateciuc, după Interfax și Pravda

Oamenii de știință au dovedit, în mai multe rânduri, puterea semnului crucii, a rugăciunilor și a slujbelor săvârșite în Biserica Ortodoxă.

Astfel, cercetătorii ruși au demonstrat urmările concrete ale semnului crucii făcut deasupra mâncării, de pildă. „Am demonstrat că vechiul obicei de a însemna cu Sf. Cruce mâncarea și băutura înainte de masă are o însemnătate mistică profundă. Această tradiție are consecințe practice: mâncarea este purificată în mod real, imediat. Aceasta este o mare minune, care se întâmplă zi de zi”, afirmă electro-fiziciana Angelina Malahovskaia de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Psiho-Neurologică din St. Petersburg.

Malahovskaia studiază puterea semnului Sf. Cruci de mulți ani. Ea a efectuat un număr mare de experimente care au fost verificate în mai multe rânduri înainte de a fi prezentate publicului.

A rezultat că dacă se citește rugăciunea Tatăl Nostru și se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentrația bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiația electromagnetică dă rezultate mult inferioare.

Astfel, recomandările ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci și una preventivă.

Apa sfințită nu este numai purificată, ci ea își schimbă și structura, devine inofensivă și poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale.

Spectrograful indică o densitate optică mai mare a apei sfințite, ca și cum aceasta ar fi înțeles sensul rugăciunilor și l-ar fi păstrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca. Singura limitare este aceea că ea îi vindecă numai pe cei credincioși.

„Apa «distinge» nivelul de credință al oamenilor”, spune Malahovskaia. Atunci când un preot sfințește apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfințirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat și necredincios, fără cruce la gât, schimbările sunt nesemnificative.

Ea a descoperit în special proprietățile bacteriologice ale apei după ce a fost binecuvântată cu o rugăciune ortodoxă și cu semnul Sf. Cruci. Studiul a arătat, de asemenea, o nouă proprietate, necunoscută în trecut, aceea a cuvântului lui Dumnezeu de a transforma structura apei, mărindu-i considerabil densitatea optică în domeniul spectral al undelor scurte ultraviolete. Se știe deja că apa sfințită de către un preot ortodox nu mai prezintă mișcare browniană și nu se mai alterează cu trecerea timpului.

Cercetătorii au verificat efectul rugăciunii „Tatăl Nostru” și al semnului ortodox al Sf. Cruci făcute asupra bacteriilor patogene. Au fost prelevate probe de apă din mai multe surse: fântâni, râuri și lacuri. Toate probele conțineau stafilococul auriu, un bacil din colon. Ei au constatat că dacă se rostește rugăciunea „Tatăl Nostru” și se face semnul Sf. Cruci peste probele de apă, numărul bacteriilor periculoase scade de șapte, zece, sute și chiar mii de ori.

Experimentele au fost astfel concepute încât să se excludă posibilitatea unor sugestii mentale. Rugăciunea a fost rostită atât de credincioși, cât și de necredincioși, dar numărul bacteriilor patogene a scăzut.

Cercetătorii au dovedit și efectul benefic al rugăciunii și al semnului Sf. Cruci asupra persoanelor. Toți participanții la teste au avut presiunea arterială stabilizată și indicii sanguini îmbunătățiți. Impresionant este faptul că indicii sanguini s-au modificat înspre însănătoșire: persoanelor hipotensive au înregistrat creșteri de tensiune, iar cele hipertensive scăderi de tensiune.

S-a observat, de asemenea, că dacă semnul Sf. Cruci este făcut neglijent, de exemplu cu cele trei degete unite incorect sau duse în afara locurilor corecte - mijlocul frunții, centrul plexului solar și cavitățile umerilor drept și stâng - rezultatul pozitiv este mult mai redus sau chiar absent.

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaște sau sanctuarele. Oamenii de știință au dovedit-o și au descoperit și mecanismul „material” al acestui fenomen divin.

„O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, șeful Laboratorului de Neuro-Psiho-Fiziologie al Institutului de Cercetare și Dezvoltare Psiho-Neurologică. „Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară și structura grav afectată a conștiinței.”

Profesorul Slezin a făcut ceva de necrezut – a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau și a captat un fenomen neobișnuit – „stingerea” completă a cortexului cerebral.

Această stare poate fi observată numai la bebelușii de trei luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranță absolută. Pe măsură ce persoana crește, această senzație de siguranță dispare, activitatea creierului crește și acest ritm al biocurenților cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, așa după cum a dovedit omul de știință. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută „trezie ușoară, în rugăciune” și a dovedit ca are o importanță vitală pentru orice persoană.

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situații negative și afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică și morală, cât și cea fizică.

Slujbele bisericești ajută și ele la ameliorarea sănătății. Angelina Malakovskaia a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătății unor enoriași înainte și după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizează tensiunea și valorile analizei sângelui.

Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze chiar și radiațiile. Se știe că după explozia de la Cernobîl, instrumentele de măsură pentru radiații au arătat valori care depășeau capacitatea de măsurare a instrumentului. În apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, însă, aflată la patru km de reactoare, valoarea radiațiilor era normală.

Oamenii de știință din St. Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, și că semnul Crucii și bătutul clopotelor pot să aibă, de asemenea, proprietăți vindecătoare. În Rusia, în cursul epidemiilor, clopotele bat întotdeauna.

Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară virușii de gripă, hepatită și tifos. Proteinele virușilor se încovoaie și nu mai poartă infecția, a declarat Malahovskaia. Semnul crucii are un efect și mai semnificativ: omoară microbii patogeni (bacilul de colon și stafilococi) nu numai în apa de la robinet, ci și în râuri și lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfecție cu radiație magnetică.

În încheiere, trebuie să spunem că apă sfințită (agheasmă) au numai creștinii ortodocși. Deși și romano-catolicii au o „apă sfințită”, aceea nu este adevărată pentru că are sare în ea, pentru a nu se altera în timp. Romano-catolicii nu pot sfinți apa și, de aceea, adaugă sare în ea. În schimb, un preot ortodox sfințește apa doar rugându-se și făcând semnul Crucii deasupra ei.

Credința noastră Apologetică